Bevlogen trainer met een visie

Martijn geeft al 35 jaar keeperstraining over de hele wereld. Niet voor niets wordt hij de Goalie Guru genoemd. “Keepen is mijn passie. Dat hoop ik ook over te brengen op de keepers die ik train en begeleid. Er is niets mooier dan trainen met enthousiaste keepers die beter willen worden. Of ik nu met David Harte werk of met een keepster van de C2”, aldus Martijn, die zijn keepers ook buiten het veld begeleidt en adviseert. “Of het nu gaat over studie, planning of het leven.”

WK in Parijs

De liefde voor hockey kreeg hij mee van zijn vader Han, oud-recordinternational van het Nederlands elftal. Zelf doorliep Martijn alle nationale jeugdelftallen. Het hoogtepunt: een bronzen plak op het WK onder 21 in Parijs (1979). Ook stond hij jarenlang onder de lat bij Leiden Heren 1 en HGC Heren 1.

Hoofdklasse

Tal van clubs in Nederland schakelen Martijn in als keeperstrainer, vooral in de Hoofd- en Overgangsklasse. Momenteel is hij keeperstrainer bij o.a. HGC (Heren 1), Pinoké (Dames en Heren 1 en de gehele Jeugdkeepersopleiding), Kampong (Dames en Heren 1 en de gehele Jeugdkeepersopleiding), Den Bosch (Dames 1), MOP (Dames 1), Tilburg (Dames 1), SCHC (Heren 1) en Hurley (Dames 1).

Internationale ervaring

Martijn werkt(e) onder meer bij de nationale herenteams van Nederland, Spanje, India, Maleisië en Ierland, bij de damesploeg van Zuid-Afrika en de meisjeslijn van het GB Hockey Elite Development Program.  Ook heeft Martijn de keepers van Jong Oranje en het Nederlands A begeleid, zowel jongens als meisjes. Martijn is ook regelmatig in het buitenland voor het geven van trainerscursussen (o.a. Spanje, Argentinië, Zuid-Afrika, Engeland, Duitsland en België).

Prestaties

Als keeperstrainer was Martijn actief op vier Olympische Spelen, 10 EK’s, 7 WK’s en 11 Champions Trophy’s en 2 FIH Proleague. In 2008 won Spanje olympisch zilver met Quico Cortez, getraind door Martijn. In 2012 begeleidde Martijn de keepers van het Nederlands elftal met Jaap Stockmann op goal, dat eveneens olympisch zilver won. In 2016 won Maddie Hinch met het Brits elftal goud op de olympische spelen van Rio en in 2021 won Josine Koning met het Nederlandse team goud! Op clubniveau was Martijn betrokken bij 14 landstitels en 7 Europese clubtitels.

Topgoalies

Voorbeelden van keepers die mede dankzij Martijns training en begeleiding groot zijn geworden:

 • David Harte, Kampong Heren 1 en Iers elftal (Beste Keeper van de Wereld 2015 en 2016)
 • Josine Koning, Den Bosch Dames 1 en Nederlands elftal (EK-goud 2023, WK-goud 2022, olympisch goud 2021, EK-goud 2017, WK-goud 2018)
 • Sam van der Ven, HGC Heren 1 en Nederlands elftal (EK-goud 2017)
 • Maddie Hinch, Brits elftal (Olympisch goud 2016, Beste Keepster van de Wereld 2016, 2017 en 2018)
 • Savita Punia, Indiaas elftal
 • Kumar Subramaniam, Maleisisch elftal
 • Quico Cortez, Spaans elftal (olympisch zilver 2008)
 • Sreejesh P Raveendran, Indiaas elftal (olympisch brons 2021)
 • Aisling D’Hooghe, Belgisch elftal
 • Jaap Stockmann, voormalig Nederlands elftal (olympisch zilver 2012)
 • Guus Vogels, voormalig HGC Heren 1 en Nederlands elftal
 • Floortje Engels, voormalig SCHC Dames 1, Kampong Dames 1 en Amsterdam Dames 1 en Nederlands elftal
 • Rassie Pieters, Zuid-Afrikaans elftal
 • Sanani Mangisa, Zuid-Afrikaans elftal

Visie op opleiden

In de afgelopen 30 jaar heeft Martijn zijn eigen opleidingsfilosofie ontwikkeld. Het Drijver Goalie System vormt de basis van al zijn trainingen, ook bij de Drijver Goalie Academy. Dit systeem werkt voor elke keeper. Ongeacht de leeftijd, het niveau of de stijl van keepen. “Het keepersvak is de afgelopen jaren enorm veranderd. Daarom pas ik mijn opleidingsfilosofie continu aan. Ik ben er altijd mee bezig.”